Produktu cenas veikalos un tirgos turpina samazināties

Gan veikalos, gan tirgos pārtikas produktu cenas lēnām pazeminās, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra apkopotā informācija. Pārtikas produktu cenas veikalos šī gada aprīlī, salīdzinot ar to pašu periodu pagājušajā gadā, visvairāk ir samazinājušās citroniem par 64%, kāpostiem par 56%, sarkanajai paprikai par 40% un gurķiem par 32%.

Vislielākais cenu pieaugums šogad, salīdzinājumā ar pagājušo gadu, ir bijis margarīnam par 30%, svaigam cūkgaļas šķiņķim par 27%, bet kūpinātam par 23%, majonēzei par 29%, bet kafijas pupiņām par 19%.

Vislielākais cenu samazinājums šī gada aprīlī, salīdzinot ar martu, ir bijis Latvijā audzētajiem gurķiem par 41%, importa gurķiem par 23%, ziedkāpostiem par 15%. Savukārt, vislielākais cenu pieaugums aprīlī, salīdzinot ar martu, ir bijis kartupeļiem par 39%, burkāniem par 21%, cūkgaļas ribiņām par 18%, svaigai laša filejai par 12%.

Visu galveno pārtikas produktu cenas veikalos kopš šī gada janvāra ir samazinājušās, izņemot sviestu, eļļu, maizi, cukuru un kafijas pupiņas.

Savukārt tirgos pārtikas produktu cenas šī gada aprīlī, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, visvairāk ir samazinājušās sviestam par 52%, pienam par 24% un āboliem par 28%, bet visbūtiskāk tās ir pieaugušas ķirbjiem par 76%, salātiem par 50%, kūpinātam speķim par 34%, bet kūpinātam šķiņķim par 32%.

Arī tirgos visu galveno pārtikas produktu cenas kopš šī gada janvāra ir samazinājušās, izņemot medum, kūpinātām reņģēm, skābētiem gurķiem, burkāniem, tomātiem, ķirbjiem, salātiem un dzērvenēm.

„Ražotāji un tirgotāji nesteidzas ar strauju cenu pazeminājumu gaidīdami pircēju reakciju. Daži, kuri ir apsviedīgāki, izmanto šo situāciju, apsteidzot konkurentus, un iet patērētājiem pretī. Līdz ar to iezīmējas divas cenu veidošanas tendences. Viena, kas iezīmē stīvu stabilitāti un otra-elastīgus meklējumus”, uzskata Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Avots: BNA Latvia