LLKC: Dažādi apstākļi bremzē vietējās pārtikas izmantošanu skolu ēdnīcās

Neskatoties uz to, ka Latvijas skolās un bērnudārzos audzēkņiem cenšas nodrošināt vietējos pārtikas produktus, ir dažādi apstākļi, kas šos centienus bremzē, šorīt intervijā radioprogrammā “Labrīt” norādīja Latvijas Lauku konsultāciju centra (LLKC) Attīstības nodaļas projektu vadītāja Guna Šulce.

LLKC pārstāve pastāstīja, ka šobrīd Latvijas skolās un bērnudārzos bērnu ēdienkartēs vietēja produkcija ir iekļauta diezgan daudz, vienlaikus norādot, ka vienmēr var vēlēties vairāk.

“Viens ir tas, ka produktus iepērk no vietējiem ražotājiem caur iepirkumiem, otrs ir tas, ka ēdināšanas pakalpotāji iepērk pārtiku,” skaidroja Šulce.

Viņa norādīja, ka neskatoties uz to, ka Latvijas skolās un bērnudārzos audzēkņiem cenšas nodrošināt vietējos pārtikas produktus, ir dažādi apstākļi, kas šos centienus bremzē, tai skaitā produktu cena un pašvaldības spēja to maksāt, kā arī loģistikas izmaksas.

“Daļa zemnieku, kam ir ļoti attīstīta loģistika, ir ieinteresēti piegādāt pārtiku izglītības iestādēm, savukārt tiem, kuriem saimniecības atrodas tālu no skolām, tas ir neizdevīgi,” skaidroja Šulce.

Viņa uzskata, ka jāmeklē racionālāki loģistikas risinājumi, lai atvieglotu produkcijas piegādi skolām. Kā vienu no variantiem viņa redz iespēju izsludināt divus iepirkumus – atsevišķi produkcijai un loģistikai.

Otrs variants ir zemniekiem aktīvāk jāsadarbojas ar vairumtirdzniecības bāzēm, tāpat skolām būtu nepieciešams atjaunot skolu pagrabu izmantošanu lauksaimniecības produkcijas uzglabāšanai, lai zemniekiem produkciju nenāktos piegādāt tik bieži.