PVD, atklājot pārkāpumus pārtikas produktu tirdzniecībā, izņem no tirdzniecības vairāk nekā 1600 kg pārtikas

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), saņemot sūdzību par bojātas vistas gaļas iegādi interneta veikalā e-partika, veica ārpuskārtas pārbaudi, kuras laikā no apgrozības kopumā izņēma 1 616,8 kg 82 nosaukumu produktu, no tiem 17 bija augu izcelsmes produkti, pārējie dzīvnieku izcelsmes produkti.

PVD inspektori, veicot izsekojamību internetā un pārbaudot uzņēmumu pēc PVD datu bāzes, konstatēja, ka piegādātājs ir SIA “Fresh@more” ar veikalu-noliktavu Lubānas ielā, kā arī to, ka minētais uzņēmums noteiktajā kārtībā nav reģistrējis darbību PVD Uzņēmumu reģistrā.

Pārbaudes laikā tika konstatēti vairāki pārkāpumi, kas būtiski ietekmē pārtikas produktu nekaitīgumu un drošumu. Veikalā esošajiem produktiem nevarēja uzrādīt pavaddokumentus, produktu izcelsme nebija nosakāma, daži produkti bija bez pievienotiem marķējumiem. Tāpat pārbaudes laikā atklājās, ka veikala/noliktavas telpās lielā daudzumā ir produkti ar beigušos derīguma termiņu vai kuru derīguma termiņš nav nosakāms, kā arī to, ka lielai daļai produktu derīguma termiņš ir viltots. Tā, piemēram, tirdzniecības zālē saldēšanās vitrīnā bija 158 kg dzīvnieku izcelsmes produktu, kuriem derīguma termiņš bija beidzies 14.07.2020, to starp saldētai gaļai ar atkārtotas sasaldēšanas pazīmēm, bojātos iepakojumos.

Produktu uzglabāšanā netika ievērota norādītā uzglabāšanas temperatūra, gaisa temperatūra veikala/noliktavas telpās bija +35,6°. Produktu iepakojumi, plauktu virmas bija netīras, ar biezu putekļu kārtu.

Uz doto brīdi uzņēmuma veikals/noliktava ir pārtraucis darbu. Uzsākta administratīvā lietvedība.

PVD aicina patērētājus būt piesardzīgiem un neiegādāties nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus no PVD nereģistrētiem pārtikas produktu ražotājiem un/ vai izplatītājiem. Nezināmas izcelsmes produkti apdraud patērētāju veselību, jo tie var būt ražoti, pārvadāti un izplatīti nepiemērotos higiēnas apstākļos un neatbilstošā temperatūrā, pieļaujot pārtikas piesārņojuma risku.