ASV ievieš plašas sankcijas tiem, kas apdraud Ukrainas suverenitāti

ASV noteikusi vīzu ierobežojumus tiem Krievijas un Ukrainas pilsoņiem, kuru darbības apdraud Ukrainas suverenitāti un integritāti, ziņo aģentūra «Interfax».

«Saskaņā ar Savienoto Valstu prezidenta rīkojumu ASV Valsts departaments no šodienas ievieš vīzu saņemšanas ierobežojumus [Krievijas un Ukrainas] amatpersonām un privātpersonām. Ierobežojumi skars tās personas, kas tieši vai netieši apdraud Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti,» teikts Baltā nama izplatītajā paziņojumā.

Savienotās Valstis nepieciešamības gadījumā var noteikt arī papildus sankcijas, kas atkarīgas no tā, kā turpmāk attīstīsies notikumi, pavēstīja Baltā nama preses sekretārs Džejs Kārnijs, raksta Apollo.lv.

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien arī parakstīja dekrētu, kas nosaka sankcijas tiem uzņēmumiem un privātpersonām, kuri «grauj demokrātiskos procesus un nodara kaitējumu Ukrainas varas iestādēm, kuri apdraud mieru, drošību, stabilitāti, suverenitāti un Ukrainas teritoriālo integritāti un tiem, kuri atbildīgi par valsts līdzekļu piesavināšanos vai paziņojuši par varas pārņemšanu kādā Ukrainas daļā bez Ukrainas valdības atļaujas.»

Padziļinoties politiskajai krīzei Ukrainā, Pentagons arī paziņojis, ka pārtrauks militāro sadarbību ar Maskavu. Uz laiku tiek pārtrauktas visas kopējas mācības, sarunas un konferences. Turklāt, līdz atrisināsies situācija Ukrainā, ASV aicina pārtraukt jebkādas sarunas ar Krieviju par tirdzniecības sadarbību un investīcijām. Tāpat ASV Senāts apsver sankciju noteikšanu pret Krievijas bankām, iesaldējot Krievijas valsts institūciju un privāto investoru aktīvus.

Sankciju jautājums ceturtdien tiks apspriests arī Eiropas Savienības Valsts vadītāju sanāksmē. «Ja Krievija atsakās ievērot Ukrainas teritoriālo integritāti, tad tam būs nopietnas sekas. Krievu karaspēks, protams, var palikt Krimā, bet tas būs pastāvīgs diskusiju temats, tas būs kauns Krievijai,» situāciju komentēja Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts. «Šādā gadījumā Krievijai būs jāmaksā nopietna politiskā cena.»

Bijušais Krievijas vēstnieks ASV un tagadējais Krievijas komisārs cilvēktiesību jautājumos Vladimirs Lukins, reaģējot uz Vašingtonā pieņemto lēmumu, sacīja, ka tagad arī Krievijai ir tiesības pieņemt atbildes sankcijas.

«Es, protams, neesmu priecīgs par sankcijām,» aģentūrai teica Lukins un piebilda, ka viņš šādos gadījumos labprātāk iztiktu bez sankcijām, taču atzina, ka katrai valstij ir tiesības savā teritorijā neielaist cilvēkus, kurus tā nevēlas ielaist.