Uzņēmēju un lauksaimnieku organizācijas prasa atcelt Covid-19 sertifikātu obligāto prasību

Latvijas uzņēmēju organizācijas Zemnieku saeima (ZSA), Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP), Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA), Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) un Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija (LPTA) prasa valdībai nekavējoties atcelt obligāto prasību par COVID-19 sertifikātu nodarbinātajiem un pakalpojumu sniedzējiem, kā arī “zaļo” un “sarkano” režīmu piemērošanu tirdzniecības vietās.

Kā šorīt intervijā LTV pauda biedrības “Zemnieku saeima” priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja-Burmistre, pašlaik lielākais satraukums ir par to, ka tūlīt sāksies lauksaimniecības sezona, būs nepieciešami maksimāli visi darbinieki darbā, vajadzēs arī papildu darba rokas sameklēt.

“Galvenais iemesls, kāpēc prasām atcelt Covid-19 sertifikātu obligāto prasību, ir tas, ka mēs dzīvojam kopējā Baltijas, Polijas ekonomikā, ja kaimiņvalstis atceļ šo prasību, tas nostāda mūs diezgan nekonkurētspējīgā situācijā. Ir, protams, lauksaimniecības nozarē cilvēki, kuri nav vakcinējušies, šo laiku ir bez darba, tāpēc svarīgi, ka uz sezonu šo prasību atceļ un viņi var atgriezties darbā,” pauda Dzelzkalēja-Burmistre.

Arī pārtikas tirgotāji un ražotāji aicinājuši operatīvi izbeigt “zaļo” un “sarkano” režīmu un sertifikāta pieprasīšanu jomās, kur tas nav nepieciešams. “Līdz ar omikrona varianta izplatīšanos šī sistēma ir zaudējusi savu jēgu – sertifikāta esamība vairs negarantē cilvēka veselības stāvokli. Taču sitiens pa zemniekiem, pārtikas ražotājiem un tirgotājiem ir graujošs. “Zaļā” režīma tirdzniecības vietās dramatiski krities Latvijā ražotās pārtikas pārdošanas apjoms, bet mazie “sarkanā” režīma veikali nespēj nodrošināt pietiekamu produktu apriti, lai šo iztrūkumu kompensētu,” pauda LPTA izpilddirektors Noris Krūzītis.

“Izejai no pašreizējās situācijas ir steidzīgi jāmaina stratēģija no centralizēta, detalizēta regulējuma pārtikas uzņēmumiem uz ieteikumiem un vadlīnijām! Mūsu nozarē jau pirms COVID-19 bija stingras un specifiskas darba vides un higiēnas prasības, tāpēc jānoņem pašreizējie drakoniskie, nepamatotie regulējumi un jāatgriežas pie sākotnējā regulējuma, darba devēju kompetencē ir gan drošs darbs, gan droša darba vide! Maksimāli jāatsakās no vēlēšanās visu iekļaut normatīvajos regulējumos, jo pārtikas uzņēmumos katrs darba devējs ņem vērā gan nozares specifiku, gan nodrošina savus darbiniekus ar visiem nepieciešamajiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem,” norādīja LPUF padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.