Aldaris gatavs pārmaiņām

Aldaris gatavs pārmaiņām

Alus darītavas Aldaris vēsture mērāma teju 150 gadu garumā.

Un visos laikos, gan 19. gadsimta beigās, kad Bavārijas vācietis Joahims Dauders īstenoja ieceri par alus darītavu Rīgā, gan mūsdienās, kad pavisam nesen Aldaris nominēts par Carlsberg grupas ekskluzīvo alu inovāciju centru Baltijā, Aldaris spēris drosmīgus soļus, kas ietekmējuši alus tirgu Latvijā. Arī tagad uzņēmums ir gatavs iet tālāk un ieviest jaunas vēsmas alus tirgū.

«Aldara vēsture noteikti palīdz mūsu ambīcijām kļūt par ekskluzīvo alu inovāciju centru. Mums ir ne tikai saglabājušās alus receptūras, kuras varam izmantot, bet arī vēsturiskās ēkas, kuras tagad sākam restaurēt. Mēs varam daudz ko smelties no saviem vēstures arhīviem un tradīcijām,» NRA.lv uzsvēra Aldara valdes priekšsēdētājs Veli Pekka Tennila.

Ekskluzīvas šķirnes taps vēsturiskā ēkā

Aldaris tāpat kā Rīga nemitīgi mainās – uzņēmums piedzīvojis vairākas paplašināšanas, rekonstrukcijas un modernizācijas, ik reizi kļūstot par inovāciju ieviesēju. Arī šobrīd Aldaris ir gatavs mainīties, turpmāk koncentrējoties uz ekskluzīvo alus šķirņu brūvēšanu. Lai īstenotu šo ieceri, uzņēmums atjaunos vēsturisko alus darītavu. Līdz ar investīcijām vēsturiskajā alus darītavā Aldarim būs Baltijas reģionā modernākās ražošanas iekārtas augstākās klases alus šķirņu brūvēšanai. Tas ļaus brūvēt ekskluzīvo alu ne tikai Latvijas alus cienītājiem, bet arī izstrādāt un radīt jaunas šķirnes kaimiņvalstu alus darītavām. Plānots, ka vēsturiskā alus darītava savu darbību uzsāks nākamā gada sākumā, bet alus cienītāji pirmo vēsturiskās alus darītavas brūvējumu varēs nogaršot pirms nākamās vasaras iestāšanās.

Veli Pekka Tennila skaidro, ka ekskluzīvas alus šķirnes atšķiras ar izmantotajām izejvielām – to dažādību, brūvēšanas procesu un dažādām garšas un smaržas īpatnībām. «Ekskluzīvais alus ir daudz biezāks, izteiktāku garšu un aromātu. Tā brūvēšanas process ir ilgāks, tā laikā uzmanība tiek pievērsta vissīkākajai detaļai. Tas ir alus, kas ir paredzēts lēnai un nesteidzīgai baudīšanai,» teica Veli Pekka Tennila.

Aldara alus meistari kopš seniem laikiem glabā un godā alus brūvēšanas noslēpumus. Aldara valdes priekšsēdētājam jautāju, vai šīs senās zināšanas tiks liktas lietā, radot jaunas, ekskluzīvas alus šķirnes?

«Noteikti. Jau tagad ir alus šķirnes, kurās tiek izmantotas receptes no seniem laikiem. Piemēram, Mežpils alus. Arī nākotnē to darīsim, jo tagad mums būs arī iekārtas, kas ļaus to darīt daudz efektīvāk. Līdz ar vēsturiskās alus darītavas attīstību un investīcijām tehnoloģijās mūsu meistariem būs daudz lielākas iespējas nodarboties ar jaunradi, kas noteikti rezultēsies jaunās un garšīgās alus šķirnēs, ko varēs novērtēt jau pavisam drīz,» ar pārliecību teica Veli Pekka Tennila.

Aldarī tiks arī brūvētas atsevišķas esošās alus šķirnes, piemēram, Mežpils, Rūgtais Dumpis, Porteris u.c.

Modernākais inovāciju centrs Baltijā

Aldaris plānojis ieguldīt 3 miljonus eiro uzņēmuma vēsturiskās ēkas atjaunošanā, lai izveidotu to par modernāko ekskluzīvo alus šķirņu ražotni Baltijā. «Šīs ir investīcijas visstraujāk augošajā alus segmentā ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē, jo patērētāju vēlme baudīt ekskluzīvo alu arvien pieaug. Nielsen dati liecina, ka kopš 2009. gada ekskluzīvā alus segments audzis par 50% un šobrīd jau sasniedz 14% no kopējās alus tirgus vērtības Latvijā. Tieši tāpēc mēs arī attīstīsim Aldari par ekskluzīvo alus šķirņu inovācijas centru Baltijā. Tas ir ļoti pozitīvs solis uzņēmuma attīstībā un nākotnē paver plašas iespējas,» uzsvēra alus darītavas Aldaris galvenais aldaris Valdis Čunka. Plānotās izmaiņas ļaus Aldarim tuvākajos gados kļūt par vienu no vadošajiem spēlētājiem ekskluzīvo alus šķirņu tirgu.

Viņaprāt, Carlsberg grupa kā inovācijas centra mājvietu izvēlējās Aldari, jo tas ne reizi vien ir pierādījis, ka spēj realizēt jaunas idejas.

«Carsberg novērtēja mūsu ideju un iniciatīvu daudz aktīvāk koncentrēties uz visstraujāk augošo segmentu – ekskluzīvā alus brūvēšanu. Mēs esam veikuši pietiekami nopietnas investīcijas tehnoloģijās, tāpēc arī Carlsberg grupa pieņēma šādu lēmumu. Tas ir visai racionāls biznesa solis, izveidot vienu šādu inovāciju centru, kur ar jaunradi varēs nodoties ne tikai Aldara meistari, bet arī kolēģi no ārvalstīm, kas varēs braukt pie mums un testēt, meklēt savas īpašās alus šķirnes. Mums būs atbilstošas iekārtas, kas ļaus to paveikt daudz efektīvāk nekā citviet,» sacīja V. Čunka.

Muzejs kā kultūras centrs

Līdz ar inovācijas centru Aldaris plānojis izveidot arī alus muzeju, kas plašākai auditorijai tikšot atvērts nākamā gada vidū. Tajā būs apskatāmi dažādi vēsturiski alus darīšanas darbarīki, iekārtas, pudeles, kausi, mucas un citas lietas. Muzejā varēs aplūkot arī alus brūvēšanu vēsturiskajā alus darītavā, kā arī, izmantojot jaunākās tehnoloģijas, tiks piedāvāti dažādi interaktīvi risinājumi, kas ļaus interesantā un atraktīvā veidā iepazīties ar alus darīšanas tradīcijām un brūvēšanas noslēpumiem.

«Mēs vēlamies kļūt ne tikai par alus muzeju, bet alus kultūras centru, kur laipni tiktu gaidīti visi alus cienītāji. Šāda veida alus muzejs būs pirmais Baltijā,» savās iecerēs dalījās Veli Pekka Tennila. Turklāt tā kolekcijas veidošanā uzņēmums aicinās iesaistīties arī Latvijas iedzīvotājus. Aldaris cer, ka gadā šo muzeju apmeklēs aptuveni 30 000 interesentu.

Ilgtspēja nākotnei 2012. gadā Aldaris kļuva par pirmo uzņēmumu Latvijā, kas saņēma ilgtspējas indeksa augstāko novērtējumu. «Šajā indeksā mēs vienmēr esam saņēmuši augstu vērtējumu darba vides sadaļā. Arī nākotnē šajā ziņā nekas nemainīsies. Darbinieki būs mūsu galvenā vērtība. Arī esošās pārmaiņas par to liecina, jo visi darbinieki, kurus skar Aldara stratēģijas maiņa, saņem ne tikai finansiālas kompensācijas, bet veselu atbalsta paketi, kas ietver dažāda veida konsultācijas, apmācības un visbeidzot arī jaunas darbavietas atrašanu,» sacīja Veli Pekka Tennila.

Tāpat Aldaris vienmēr ir bijis un arī būs daļa no sabiedrība, atbalstot dažādas kultūras un sporta aktivitātes, sociālos projektus.

«Arī lēmums par koncentrēšanos uz ekskluzīvo alus šķirņu brūvēšanu, mūsuprāt, ir ilgtspējīgs, jo ir skaidrs, ka Aldaris vairs nevarēja turpināt strādāt ar zaudējumiem. Uzņēmumam ir jākļūst rentablam un peļņu nesošam. Nevar būt ilgtspējīgs uzņēmums, kurš regulāri strādā ar zaudējumiem. Tāds uzņēmums agri vai vēlu beigtu pastāvēt,» uzsvēra Veli Pekka Tennila.

***

VIEDOKĻI

Ināra Šure, Latvijas pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja:

– Ziņa, ka Aldaris kļūs par augstas pievienotās vērtības produkcijas ražotāju un ekskluzīvo alu inovācijas centru Baltijā, ir vērtējama pozitīvi. Ir loģiski, ka uzņēmums meklē iespējas, kā pelnīt un attīstīties. Ņemot vērā tirgus apstākļus un tendences, šis ir saprotams solis, ko spēris Aldaris. Turklāt vairāki atzīti ekonomisti un politiķi regulāri runā, ka Latvijā ir jāattīsta ražošana ar augstu pievienoto vērtību. Lūk, piemērs, kur uzņēmums, veicot izmaiņas stratēģijā, to arī darīs.

Pēteris Liniņš, Latvijas alus darītāju savienības izpilddirektors:

– Aldara lēmumu veidot inovāciju centru ekskluzīvo alus šķirņu ražošanai vērtēju pozitīvi, jo pārtikas nozarei, tai skaitā arī alus ražošanai, Latvijai kā nelielam tirgum ir jāorientējas uz produktiem ar lielāku pievienoto vērtību, uz produktiem ar īpašu odziņu, uz nišas produktiem. Un ekskluzīvs alus tāds ir. Alus nozare ir cieši saistīta arī ar tūrisma jomu un kafejnīcu, restorānu biznesu, kas apkalpo tūristus. Savukārt viņi lielākoties meklē kaut ko īpašu. Mazo alus darītavu gatavotais alus lielākoties ir nišas produkts, un tas ir labi, ka tagad arī Aldaris vairāk orientēsies uz šāda alus ražošanu. Uzņēmumi, pirms pieņemt tik radikālus lēmumus, parasti veic izpēti, un arī Aldaris to darīja. Ja tirgus izpētē secināts, ka Latvijā un pasaulē pieaug pieprasījums pēc ekskluzīvu šķirņu alus, tad Aldara lēmums par inovācijas centra izveidi tieši šādu alus šķirņu ražošanai ir pozitīvs.

***

UZZIŅAI

• Aldaris koncentrēsies uz ekskluzīvu alus brūvēšanu ar augstu pievienoto vērtību.

• 3 miljoni eiro investīcijas vēsturiskajā alus darītavā, ļaus piedāvāt ekskluzīvas, līdz šim tirgū neredzētas alus šķirnes.

• Aldara vēsturiskajā alus darītavā alu sāks brūvēt nākamā gada sākumā.

• Aldaris kļūs par Carlsberg Grupas ekskluzīvo alus šķirņu inovāciju centru Baltijā.

• Uz pārējām Baltijas valstīm nākotnē pārcels lētākā alus segmenta produkcijas ražošana, piemēram, PET.

• Aldarī tiks atvērts alus muzejs, kas gada laikā plāno uzņemt aptuveni 30 000 viesu.