Lembergs: Latvijas valdība joprojām nav nodrošinājusi to, lai mums būtu pašiem savs sašķidrinātas gāzes terminālis

Kamēr vācieši strādā pie tā, lai būtu neatkarīgi no Krievijas gāzes, latvieši tikai runā, norādīja Ventspils pilsētas domes deputāts Aivars Lembergs.

“Tikko vācieši noziņoja, ka 10 mēnešu laikā ir uzbūvēts un sācis darboties sašķidrinātas gāzes terminālis. Latvijā ir tā pati problēma – ir vajadzīgs sašķidrinātas gāzes terminālis. Kas ir izdarīts 10 mēnešu laikā? Pilnīgi un galīgi nekas,” uzsvēra Lembergs.

“Kariņš, Rinkēvičs, Levits runā par to, ka ir jābūt neatkarīgiem no Krievijas un ne tikai – arī no poļiem, lietuviešiem, somiem, igauņiem – mums jābūt patstāvīgiem un drošiem energoapgādē, bet nav izdarīts nekas. Kāpēc? Ar ko Latvija atšķiras no Vācijas? Latvija muld, kamēr vācieši strādā!” ass savos izteikumos bija Lembergs.

Kā zināms, Lembergs ne reizi vien norādījis uz to, ka tad, kad Latvijai valdībai bija iespēja, tā nestrādāja Latvijas enerģētiskās neatkarības interesēs.

Politiķis norādīja, ka jau 2011. gadā viņš valdībā iesniedza priekšlikumu Ventspilī būvēt sašķidrinātās dabasgāzes termināli: “Mūsu priekšlikums tā laika valdības vadītājam Valdim Dombrovskim bija analizēt tolaik piedāvātos trīs variantus – Skultē, Rīgā un Ventspilī, pieņemot Latvijai visizdevīgāko variantu. Mēs iesniedzam lielu materiālu, kas balstīts uz aprēķiniem un kas pierādīja, ka visizdevīgākais variants ir Ventspils, jo varēja piegādāt gāzi kopējā dabasgāzes sistēmā, izmantojot naftas vadu. Viss tika apturēts. Kāpēc? Tāpēc, ka Ventspils bija labākais, tāpēc tika noairēti visi varianti. Labāk bija gaidīt 2022. gada 24. februāri – Krievijas iebrukumu Ukrainā un enerģētisko krīzi, un tad sākt risināt. Bet kā risina? Ne jau meklējot Latvijai izdevīgāko variantu.”

Foto: F64