2022. gada pieprasītākais mājoklis – divistabu dzīvoklis lietuviešu projektā

Luminor bankas apkopotā informācija par izsniegtajiem hipotekārajiem kredītiem 2022. gadā liecina, ka pieprasītākais mājoklis ir divistabu dzīvoklis 464. sērijas mājās jeb tā saucamajos “lietuviešu projektos”, populāra izvēle bijusi arī divistabu dzīvokļi jaunajos projektos. Kopumā pērn Luminor banka izsniedza finansējumu ap 9000 mājsaimniecībām jauna mājokļa iegādei vai būvniecībai Baltijā, un no visiem mājokļu kredītiem Latvijā 39% bija piešķirti dzīvokļa iegādei padomju laikos būvētā sērijveida mājā, kas ir par 5% vairāk nekā gadu iepriekš.

Izveido savu personalizēto hipotekāro kredītu

2022.gadā vidējā dzīvokļa cena “lietuviešu projekta” mājā ir bija ap 57 tūkstošiem eiro, bet vidējā mājokļa platība – ap 50 kvadrātmetriem.

“Lai gan pēdējos gados dzīvokļu iegāde padomju ēkās samazinājās, pērn šādu darījumu skaits atkal auga. Iespējams, tas saistīts ar vispārēju dzīves dārdzības pieaugumu, kā dēļ klienti izvēlējās iegādāties lētāku īpašumu, kā arī plašai dzīvokļu pieejamībai “lietuviešu projektos”, kas ir izplatīti Rīgas mikrorajonos. Augot būvniecības izmaksām un dzīvokļu cenām jaunajos projektos, kā arī aizdevuma procentu likmēm, daļai klientu tie vairs nav “pa kabatai”, lai gan ilgtermiņā ir daudz energoefektīvāki un ar mazākām izmaksām par komunālajiem pakalpojumiem,” atzīst Luminor mājokļu kreditēšanas vadītājs Kaspars Sausais.

28% gadījumu klienti iegādājušies īpašumu jaunajos projektos. Vidējā darījuma cena jaunajā projektā ir bija 130 000 tūkstoši eiro, bet vidējā dzīvokļa platība 55 līdz 65 kvadrātmetriem.

Izvēlas Liepāju un Jelgavu

Pērn nedaudz palielinājies arī izsniegto aizdevumu skaits īpašumu iegādei ārpus Rīgas un Pierīgas, pēc Luminor datiem tie sasniedz 15% no visiem darījumiem Latvijā. Populārākās pilsētas mājokļa iegādei reģionos ir bijušas Liepāja un Jelgava, kur pieprasījums pēc aizdevuma audzis par vairāk nekā 50%.

“Kopumā lēnām turpina augt kredītu pieprasījums mājokļiem ārpus galvaspilsētas un tās apkārtnes, kamēr dažās pilsētās, piemēram, Liepājā un Jelgavā vēlme iegādāties mājokli izteikti pieaugusi. Novērojumi liecina, ka klienti izvēlas pilsētas un reģionus ar augstāku ekonomisko aktivitāti, labāku infrastruktūru, kā arī ērti pieejamu pakalpojumu klāstu,” skaidro Kaspars Sausais.

Aug vidējā aizdevuma summa

Aizdevuma termiņš 2022. gadā izsniegtajiem mājokļu kredītiem saglabājies iepriekšējā līmenī un vidēji ir 22 gadi, savukārt vidējā kredīta summa augusi par 5 tūkstošiem eiro, t.i. no 82 līdz 87 tūkstošiem. Luminor banka kā viens no vadošajiem mājokļu kreditētājiem Baltijā, pērn Latvijā, Lietuvā un Igaunijā izsniedza ap 9000 mājokļu aizdevumu.