Tiesa apmierina K. Lipmana prasību par viņam piederošo 1 950 550 Liepājas Metalurga akciju atgriešanu no Sergeja Zaharjina

Tiesa apmierina K. Lipmana prasību par viņam piederošo 1 950 550 Liepājas Metalurga akciju atgriešanu no Sergeja Zaharjina

Rīgas apgabaltiesa apmierināja „Liepājas Metalurga” akcionāra Kirova Lipmana prasību pret Sergeju Zaharjinu par 1 950 550 „Liepājas Metalurga” akciju atgriešanu. S. Zaharjinam jāsedz arī tiesas un advokātu izdevumi. Līdz ar to K.Lipmana īpašumā šobrīd ir 35% „Liepājas Metalurga” akciju.

„Beidzot taisnība ir uzvarējusi, un S. Zaharjinam ir jāatdod manas akcijas, kuras man ir likumīgi piederējušas un pieder, ko atzina arī tiesa,” uzsvēra K. Lipmans.
„Tās ir manas akcijas, kuras es nodevu uz laiku S. Zaharjinam, lai viņš „Liepājas Metalurga” vārdā vestu sarunas par līdzekļu piesaisti rūpnīcas modernizācijai,” norāda K. Lipmans, piebilstot, ka viņam ir žēl, ka S. Zaharjins rīkojies negodprātīgi, vēloties akcijas par katru cenu paturēt sev.

„Tas, kas ir noticis ar akciju atgūšanas procesu, ir absurds! Kopējā labuma vārdā nodoto akciju atgūšana man izvērtās par mokošu procesu gandrīz 2 gadu garumā,” teica K. Lipmans. 

Īss pārskats par tiesvedību
K. Lipmans kļuva par „Liepājas Metalurga” akcionāru 2003.gadā, kad no uzņēmuma akciju kontrolpaketes toreizējā īpašnieka – uzņēmuma „Gesil Limited” – viņš savā īpašumā ieguva 4 950 553 „Liepājas Metalurga” akcijas. Tai pat gadā no minētā uzņēmuma akcijas ieguva arī S. Zaharjins un I. Segals.
Kaut arī kopumā „Liepājas Metalurga” darbība 2003.gadā bija pozitīva, tomēr tā akcionārus pilnībā neapmierināja. Galvenie iemesli tam bija salīdzinoši augstās tērauda ražošanas izmaksas un uzņēmuma novecojušās iekārtas, tāpēc tika nolemts veikt vispārēju rūpnīcas modernizāciju.
Tā kā modernizācijai bija nepieciešami ievērojami finanšu līdzekļi, kuru „Liepājas Metalurgam” nebija, akcionāri nolēma finansējumu piesaistīt. Šim nolūkam, kā tas ir pieņemts biznesā, bija nepieciešams pārrunām deleģēt vienu lielāko akcionāru.
Ievērojot K. Lipmana aizņemtību Latvijas Hokeja federācijā, akcionāri vienojās, ka tie nodos S. Zaharjinam uz laiku līdz modernizācijas pabeigšanai daļu no viņiem piederošajām akcijām, kas dos iespēju ātrāk un efektīvāk veikt finansējuma piesaisti „Liepājas Metalurgam”.
Saskaņā ar šo vienošanos K. Lipmans 2003.gada septembrī veica viņam piederošo 1 950 550 „Liepājas Metalurga” akciju pārvedumu S. Zaharjinam. Pēc šī akciju pārskaitījuma K. Lipmanam pašam palika 3 000 003 „Liepājas Metalurga” akcijas, kas veidoja aptuveni 17% no apmaksāto uzņēmuma akciju kopskaita uz to nodošanas brīdi.
„Liepājas Metalurga” modernizācija tika pabeigta 2011. gadā, par ko uzņēmums informēja sabiedrību ar publikāciju Rīgas Fondu biržā.
2011. gada nogalē K. Lipmans vērsās pie S. Zaharjina ar lūgumu atgriezt viņam uz laiku nodotās akcijas, un saņēma mutiskus solījumus to izdarīt. Laiks gāja, bet akcijas atgrieztas netika.
2012.gada martā K. Lipmans cēla prasību tiesā pret S. Zaharjinu par akciju atgriešanu, kuru tiesa pabeidza skatīt 2013. gada aprīlī, apmierinot K. Lipmana prasību pilnībā.