Golubeva: Latvijā varētu būt vismaz 18 000 Ukrainas kara bēgļu

Latvijā patlaban varētu būt ap 18 000 Ukrainas kara bēgļu, intervijā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pauda iekšlietu ministre Marija Golubeva.

Pēc ministres teiktā, Latvijas pašvaldību civilās aizsardzības komisijās ap astoņiem tūkstošiem Ukrainas kara bēgļu vērsušies pēc izmitināšanas, bet vēl aptuveni 10 tūkstoši vērsušies pēc citiem pakalpojumiem. Viņa norādīja, ka šis skaitlis varētu būt lielāks, jo ne visi atbraukušie ir vērsušies un pieteikušies, tomēr Golubeva uzskata, ka vairums atbraukušo to jau ir izdarījuši.

“Piedāvājam Ukrainas civiliedzīvotāju atbalstu likumā, turpmāk Ukrainas civiliedzīvotājus, kas vēlas pagaidu aizsardzību saņemt Latvijā, virzīt uz tām pašvaldībām, kur ir izmitināšanas iespējas, vairāk vai mazāk proporcionāli arī iedzīvotāju skaitam,” pauda ministre.

Ministre gan skaidroja, ka valsts nevarētu piespiest bēgli doties uz kādu reģionu, ja viņš to nevēlas, bet tās būtu valsts apmaksātas izmitināšanas iespējas tur, kur tas ir pieejams.

“Dzirdam baumas, ka Latvijā esot daudz nekontrolētu Krievijas pilsoņu iebraukuši. Tā nav taisnība, Latvijā katru mēnesi iebrauc līdzīgs skaits cilvēku no Krievijas. Tie ir 6000 cilvēku mēnesī, nevis 2000 dienā, kā tika teikts,” sacīja Golubeva.

Savukārt runājot par 9. maiju, viņa norādīja: “Esmu piedāvājusi koalīcijā šogad nosaukt 9. maiju par Krievijas agresijas upuru Ukrainā piemiņas dienu, sēru dienu, lai nenotiktu publiski pasākumi. Tieši tagad, ņemot vērā redzēto, mums ir tiem cilvēkiem, kas grib 9. maiju svinēt, jāliek tomēr aizdomāties.”

Foto: Valsts kanceleja