Automātiskā rēķinu apmaksa – ērtāka, bet dārgāka

Izvēloties apmaksāt rēķinus automātiski ar bankas starpniecību, iespējams ietaupīt laiku un neraizēties par rēķinu apmaksu laikus. Tomēr jārēķinās, ka par šo pakalpojumu var tikt piemērota komisijas maksa.

Atšķirīga maksa

Atšķirībā no norēķiniem internetbankā, kur, veicot maksājumus vienas bankas ietvaros, lielākoties netiek piemērota komisijas maksa, piesakoties automātiskai kāda rēķina apmaksai, jārēķinās ar iespējamu komisijas maksu.

Swedbank un SEB bankas klienti bez maksas var veikt piemēram, Mediju nams, Tele2, Latvijas pasts sniegto pakalpjumu rēķinu automātisko apmaksu, savukārt, par gāzi un elektrību norēķinoties šādā veidā, ir jāmaksā 20 santīmi par katru pārskaitījumu. Parex bankā par Lattelekom sniegtajiem pakalpojumiem automātiskā rēķinu apmaksa maksā 15 santīmus, Swedbankā – 10 santīmus, DnB Nord bankā ir bez maksas. To, kuru uzņēmumu pakalpojumu automātiskā apmaksa notiek bez maksas vai ar cik lielu komisijas maksu, var noskaidrot katrā bankā vai arī bankas mājaslapā.

Izvēlas ērtību dēļ

Lai gan atsevišķos gadījumos norēķināties ar internetbanku ir izdevīgāk nekā izmantot automātisko rēķinu apmaksu, šo pakalpjumu izvēlas daudzi. Pēc Swedbank preses sekretāres Kristīnes Jakubovskas teiktā, katram otrajam no aktīvajiem Swedbank klientiem ir vismaz viens automātiskās rēķinu apmaksas līgums. “Klientam ir svarīgas ne tikai ērtības, ko nodrošina automātiskais maksājums, bet arī uzņēmumu piedāvātie bonusi tiem klientiem, kas rēķinu apmaksai izvēlas automātisko apmaksas sistēmu. Šādā gadījumā ieguvēji ir abas puses – gan maksātājs, gan saņēmējs. Uzņēmums savlaicīgi saņem maksu par sniegtajiem pakalpojumiem, var labāk plānot naudas plūsmu, maksājumi ir ar precīzām detaļām. Turklāt Swedbank klienti patlaban var piedalīties īpašajā akcijā – pieslēdzot automātisko rēķinu apmaksu internetbankā līdz 31. jūlijam, var laimēt atpūtu 25 vai 250 latu vērtībā. Loterijas balvās ir divas dāvanu kartes no Lauku ceļotāja un 20 dāvanu kartes no Jāņa Rozes grāmatnīcas,” stāstīja K. Jakubovska.

SEB bankā šobrīd ir noslēgti vairāk nekā 159 500 automātisko maksājumu līgumi. 2009. gada laikā no jauna noslēgto automātisko maksājumu līgumu skaits pārsniedza 22 600, skaidroja SEB bankas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Agnese Strazda. SEB bankas klientiem, kas ikdienā izmanto Ibanku, ir iespēja pieteikties automātisko rēķinu apmaksai, neapmeklējot bankas klientu apkalpošanas centrus. Kopš 2010. gada marta, kad šāda iespēja tika ieviesta, 500 dažādu rēķinu automātiska apmaksa ir pieteikta tieši caur Ibanku.

Savukārt Parex bankā ik mēnesi, izmantojot automātiskās rēķinu apmaksas pakalpojumu, tiek apmaksāti aptuveni 16 500 rēķini. “No 13. februāra klienti, kuriem ir Parex bankas maksājumu kartes, Parex bankas bankomātos bez maksas var apmaksāt vairāk nekā 120 iestāžu un uzņēmumu rēķinus, tajā skaitā tos, kuriem piešķirts tā sauktais žiro numurs. Parex banka ir vienīgā banka Latvijā, kas nodrošina žiro rēķinu apmaksu, ja maksātāja identifikators sastāv gan no cipariem, gan burtiem,” atgādināja Parex bankas Korporatīvo komunikāciju vadītāja Inga Saleniece.

Komisijas nauda

SEB bankā aptuveni 15% no automātisko rēķinu apmaksām ir bez maksas. “Tas, vai cilvēkam jāmaksā komisijas maksa par automātisku rēķina veikšanu, ir atkarīgs no rēķina piestādītāja un bankas noslēgtā līguma,” skaidroja A. Strazda. Kopumā SEB banka nodrošina automātisko rēķinu apmaksu 84 uzņēmumu sniegtajiem pakalpojumiem (precēm).

Tomēr, kā liecina statistika, komisijas naudas lielumam nav būtiskas nozīmes, izvēloties šo pakalpojumu. “Automātiskā rēķinu apmaksa – tā ir garantēta rēķinu apmaksa pakalpojuma sniedzējam, tādēļ arī pakalpojuma sniedzējs ir ieinteresēts popularizēt šo pakalpojumu. Nereti pakalpojuma sniedzējs sedz komisijas maksu bankai klienta vietā, lai vairāk klientu noslēgs automātiskās rēķinu apmaksas līgumu un tādējādi maksājumi tiktu veikti regulāri, kas arī galvenokārt nosaka atšķirības komisiju lielumā,” stāstīja I. Saleniece.

Pēc viņas teiktā, pastāv gan uzņēmuma Itella nodrošināta automātiskā rēķinu apmaksas sistēma, kurā iesaistītas visas bankas, bet katrai bankai var būt arī sava automātiskā rēķinu apmaksas sistēma, kā, piemēram, Parex bankai. Šādā gadījumā komisijas maksas lielums ir atkarīgs no tā, kāda vienošanās panākta starp banku un konkrēto uzņēmumu.

Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv