“The Financial Times”: Baņķieri satraukušies un sašutuši par ASV valdības uzsāktājām “raganu medībām” Volstrītā

Topmenedžeri abās Atlantijas okeāna pusēs brīdinājuši par talantīgāko darbinieku iespējamo aizplūšanu no ASV finanšu sektora vadošajām kompānijām “antiamerikānisko” pasākumu “raganu medību stilā” dēļ, kuri, pēc viņu domām, “atgriezīs Ameriku akmens laikmetā”, raksta prestižais laikraksts „The Financial Times”. “Finanses ir viena no lielākajām Amerikas industrijām, bet šie pasākumi izposta to, – laikrakstam paziņojis baņķieris no kompānijas, kura saņem valsts palīdzību. – Tas notiek steigas un sašutuma par AIG rīcību dēļ, bet ne visi ir tādi, kā AIG”.

Šonedēļ ASV Senāts izskatīs jautājumu par Volstrītas bonusu aplikšanu ar 90% nodokli. Tāpat aizvien uzstājīgāki un skaļāki kļūst aicinājumi sākt izmeklēšanu, kurš no politiķiem pieļāvis, ka AIG bijis iespējams izmaksāt saviem topmenedžeriem milzu bonusus. Tikmēr kādas Volstrītas bankas topmenedžeris apgalvojis izdevumam, ko drakoniskie nodokļi rada finanšu pakalpojumu sfēras nākotnei ne mazākus draudus, kā bankas „Lehman Brothers” bankrots. “Ir trīs nozares, kur ASV ir globālās līderes – finanses, masu informācijas līdzekļi un tehnoloģijas. 90 procentu  nodokļa ieviešana ir līdzvērtīga vienas no šīs nozares darbinieku apšaušanai,” – izteicies baņķieris.

Lielas bankas arī paziņojušas, ka to lobiji „strādā caurām diennaktīm”, izskaidrojot likumdevējiem šo pasākumu sekas. Sašutumu izsaucis tas, ka pat bankās, kuras strādā ar peļņu, bonusi var tikt aplikti ar nodokļiem. “Kādēļ demonizēt nozari, kuru nepieciešams reanimēt, lai paceltu visu ekonomiku?” – jautājis kādas citas bankas, kura tāpat saņēmusi federālos līdzekļus, menedžeris. Savukārt vienas no amerikāņu investīciju bankām Frankfurtes apakšvienības līdzstrādnieks izteicies, ka jaunā nodokļu politika “atgriezīs ASV akmens laikmetā”. “Izejvielu treideri jau pāriet strādāt uz tādām kompānijām kā BP, kur tie var pelnīt tikpat, cik agrāk, netiekot pakļauti ierobežojumiem,” – laikrakstam sacījis vēl kādas citas amerikāņu kompānijas darbinieks. Jāpiebilst, ka daudzi baņķieri uzskata – arī Eiropas bankām, iespējams, draud analoģiski mēri.

Avots: www.2v.lv