“Valmiermuižas alus” investē 700 000 eiro jauna tumšā alus pagraba izveidē

Lai kāpinātu Latvijā darītā alus eksportu, “Valmiermuižas alus” īsteno investīciju projektu – jauna alus pagraba izbūvi tumšā alus raudzēšanai un noguldīšanai. Jauno projektu iecerēts pabeigt līdz Jāņiem, tajā kopumā investējot 700 000 eiro. Plānots, ka tumšo alu brūvēšanas jaudas palielināšana ievērojami kāpinās eksportu, šogad sasniedzot 20% pieaugumu.

Lai gan ārvalstu tirgū iecienītākā garša tāpat kā Latvijā ir gaišais alus, pērn visstraujāk augusi tieši Valmiermuižā brūvēto Baltijas Porteru pārdošana, ko izdevās kāpināt par 22%. Šobrīd Valmiermuižā tiek brūvētas septiņas dažādas tumšo alu garšas: Valmiermuižas Tumšais, Valmiermuižas Ziemas, Valmiermuižas Tumšais dūmalus, Valmiermuižas Baltijas Porteris, Rīgas Porteris, Rīgas Porteris ar upenēm un tumšais medalus “Namejs”.

“Valmiermuižas alus” saimnieks Aigars Ruņģis būtisku iespēju audzēt Latvijā brūvētā amata alus noietu eksporta tirgos redz tieši tumšo alu garšām, Latviju no alus importētājvalsts attīstot par arvien spēcīgāku amata alus eksportētāju.

“Vairāk nekā puse Latvijā pārdotā alus tiek importēts ar latviskiem nosaukumiem. Šobrīd tumšo alu niša aizņem aptuveni 6% Latvijas alus tirgus, taču, attīstoties amata alus baudīšanas kultūrai un pircējiem kļūstot zinošākiem, prasīgākiem un izvēlīgākiem, augs pieprasījums pēc tumšiem aliem ar izteiksmīgām, intensīvākām garšām gan Latvijā, gan eksportā. Pērn 7% no Valmiermuižas pārdošanas apjoma veidoja tieši tumšo alu garšas. Plānojam dubultot tumšo alu garšu pārdošanu tuvāko piecu gadu laikā,” atklāj Aigars Ruņģis.

Tumšo alu brūvēšana ir laikietilpīga: raudzēšana un noguldīšana alus pagrabā var prasīt pat divus mēnešus – divreiz vairāk, nekā vajadzīgs gaišā alus darīšanai. Tādēļ līdz šim tumšā alus brūvēšana Valmiermuižā vasaras sezonā tika pārtraukta, lai pietiekamā apjomā izbrūvētu gaišo alu. Jaunais tumšo alu raudzēšanas un noguldīšanas pagrabs ļaus turpmāk tumšos alus brūvēt visu gadu un attīstīto to eksportu.

“Uz lauriem neguļam. Radīsim arvien daudzveidīgākas un intensīvākas tumšā alus nišas garšas, lai veidotu alus baudīšanas kultūru Latvijā un popularizētu Latvijā darītā amata alu eksporta tirgos. Tas arī sekmēs gardēžu tūrisma ātrāku atgūšanos Latvijā, aicinot amata alus cienītājus apmeklēt Latviju. Rudenī plānojam atsākt brūvēt Valmiermuižas Trejledus alu 9% stiprumā – tumšo alu, kas trīs reizes saldēts, lai izsaldētu daļu ūdens, iegūstot unikālu, vēl intensīvāku alus garšu,” tuvākās nākotnes ieceres ieskicē “Valmiermuižas alus” saimnieks.