Eksperts: Otrais ekonomiskās krīzes vilnis Latvijā nav gaidāms

„Sarunās ar Latvijas uzņēmējiem esam pārliecinājušies, ka otrais ekonomiskās krīzes vilnis Latvijā nav gaidāms, tomēr gan valdībai, gan uzņēmējiem ir jārod kopīgs risinājums valsts izvešanai no recesijas„ secināja viens no ietekmīgākajiem ekonomistiem Ķīnā Dr. Fans Gangs (Fan Gang) pagājušajā nedēļā Rīgā notikušajā Lielbritānijas Tirdzniecības kameras Latvijā (LTKL) organizētajā diskusijā par globālo ekonomisko situāciju.

„Lai gan Ķīna līdz šim vairāk koncentrējusies uz iekšējo tirgu un nav tik smagi izjutusi vispasaules ekonomiskās krīzes sekas, tomēr starptautisko mediju izplatītās ziņas par otro globālās krīzes vilni ir radījušas satraukumu arī Ķīnas uzņēmēju vidū. Arī ziņas par smago banku un finanšu krīzi Latvijā ir sasniegušas Ķīnu, tāpēc vēlējāmies izprast tās iemeslus un pašreizējo situāciju Latvijā, lai noskaidrotu, vai arī šajā reģionā gaidāms vēl viens krīzes vilnis,” par vienu no savas vizītes mērķiem stāsta Dr. Fans Gangs.

„Lai gan krīze Latvijā skārusi praktiski visus valsts iedzīvotājus, tā tomēr riska ziņā nav salīdzināma ar ASV finanšu burbuli, vai kādu citu lielo ekonomiku tirgiem, piemēram, uzpūsto nekustamā īpašumu tirgu Apvienotajā Karalistē, Īrijā vai Spānijā, tāpēc esam droši, ka otrais krīzes vilnis Latvijā nesekos. Tomēr valdībai tagad ir grūts uzdevums – kopīgās diskusijās ar uzņēmējiem rast izeju no recesijas un skatīt Latvijas ekonomiku globālā kontekstā,” turpina ekonomikas eksperts.

„Globālā ekonomiskā arhitektūra strauji mainās – Ķīna, kas pēdējos 30 gadus ir fokusējusies uz ārvalstu uzņēmējdarbības koncentrēšanu savā valstī, pašlaik skatās uz investīcijas un uzņēmējdarbības iespējām globālajā tirgū. Ekonomiskās augšupejas gaidās Latvijai šobrīd vairāk par visu ir svarīgi sevi pozicionēt investoriem pievilcīgā veidā. Lai arī pagaidām Ķīnas tirgus daļa Latvijā ir neliela, sastādot apmēram 10% no kopējā importa tirgus, esam pārliecināti, ka pastāv daudzi sadarbības scenāriji, kas būtu abpusēji izdevīgi. Ķīnai ir daudz darījumu ar Krieviju un citām Eiropas valstīm, bet Latvijai attiecības ar Ķīnu vēl tikai jāveido, tāpēc arī turpmāk meklēsim veidus, kā veicināt sadarbību un informācijas apmaiņu starp Latvijas un Ķīnas uzņēmējiem,” stāsta LTKL valdes priekšsēdētāja Anita Kalēja.

Avots: BNA Latvia