Metamo kauliņu spēks

Metamo kauliņu vēsture ir gandrīz tikpat sena, kā pati cilvēce. Tos izmantoja ļoti daudzās dzīves jomās, sākot ar galda spēlēm un zīlēšanu un beidzot ar spēlēm, arī mūsdienās vairākas azartspēles internetā tiek balstītas uz metamajiem kauliņiem. Patiesībā metamie kauliņi ir pats vecākais spēļu atribūts, ko pasaule jebkad ir pazinusi. Arī mūsdienās tie joprojām ir pieprasīti un populāri. Turpmākajā rakstā apskatīsim metamo kauliņu evolūciju, interesantākās spēles un neparastākos pielietojumus.

Metamo kauliņu evolūcija

Kad lielākā daļa cilvēku iedomājas par metamo kauliņu, tad parasti prātā nāk balts kubs ar melniem punktiem. Taču ne vienmēr metamie kauliņi izskatījušies šādi. Senajos laikos metamie kauliņi tika izgatavoti no puļķiem, čaumalām vai sēklām. Tie parasti bija divpusēji – viena puse plakana un otra ieliekta vai arī katra puse nokrāsota atšķirīga krāsā, vai iegriezti īpaši simboli, lai puses atšķirtos. Divpusējos kauliņus bija iecienījuši senie acteki un iedzimtie Polinēzieši. Kopš 5. gadsimta pirms mūsu ēras daudzas civilizācijas izmantoja četrpusēju metamo kauliņu, kuru ieguva no pārnadžu zīdītāju pakaļkāju potītēm. Šo īpašo kauliņu pārsvarā ieguva no aitu, kazu un briežu kājām. Tā kā kauliņš nebija simetrisks, divas puses vienmēr uzkrita biežāk. Tamdēļ senie romieši izveidoja īpašu punktu skaitīšanas sistēmu – biežāk krītošās puses deva mazāku punktu skaitu.

Vecākie kubiskie metamie kauliņi ir datēti ar 2500. gadu pirms mūsu ēras. Zinātnieki nav īsti pārliecināti, kas cilvēkus mudināja ieviest kauliņu ar sešām skaldnēm, bet pastāv versija, ka cilvēki apzinājās, ka ar sešām skaldnēm pastāv lielāks iespējamo variantu skaits, tā padarot spēles aizraujošākas. Pirmie kubiskie metamie kauliņi tika izgatavoti no māla vai kaula, vēlāk tie tika veidoti no metāla, marmora un pat no dzintara. Pastāvēja dažādi varianti, kā skaitļi tika izvietoti uz skaldnēm. Vēlajos viduslaikos tika ieviests jauns standarts, kuru joprojām izmanto mūsdienās – metamo kauliņu pretējo skaldņu skaitļu summai ir jābūt 7. Mūsdienās metamie kauliņi tiek ražoti masveidā.

Nākotnes paredzēšana

Senie romieši un grieķi metamajiem kauliņiem piešķīra īpašu uzdevumu, viņi ticēja, ka ar metamo kauliņu palīdzību ir iespējams paredzēt Dieva gribu. Interesanti, ka viņi izmantoja sešu malu metamos kauliņus, kas bija asimetriski jeb tie nebija kubi. Principā šie kauliņi nenodrošināja pilnīgu nejaušību, bet senos romiešus tas neuztrauca, jo dievi jebkurā gadījumā kontrolēja kauliņa iznākumu. Mūsdienu spēles pret asimetriskiem kauliņiem izturas ļoti bargi –Nevadas štata likums paredz 1 līdz 5 gadu ilgu cietumsodu par asimetrisku metamo kauliņu izmantošanu.

Kad metamais kauliņš ieguva formu, kādu pazīstam šodien, to sāka izmantot zīlēšanai mājas apstākļos. Nedaudz apskatīsim vienu no vienkāršākajiem zīlēšanas veidiem. Lai noskaidrotu atbildi uz “jā” vai “nē” jautājumu, jātur rokā viens metamais kauliņš un skaļi jāuzdod interesējošais jautājums. Tad kauliņu ripina, ja uzkrīt nepāra skaitlis, tad atbilde ir nē, bet, ja uzkrīt pāra skaitlis, tad atbilde ir jā. Izmantojot 3 kauliņus, var apskatīt kādas konkrētas situācijas attīstību – vai gaidāms kas pozitīvs vai tomēr negatīvs. Pastāv ļoti daudz zīlēšanas metožu un speciālistu, kas piedāvā konsultācijas, lai pareizi nolasītu uzripināto vēstījumu.

Aizraujošas spēles

Daudzām galda spēlēm metamais kauliņš ir neatņemams elements, bez kura spēle vienkārši nav spēlējama. Tas nodrošina nejaušību, piešķir spēlei azartu, jo metamais kauliņš vienā gājienā var lutināt ar veiksmīgu skaitli, bet nākamajā sagādāt lielu vilšanos.

Viena no populārākajām metamo kauliņu spēlēm ir Yatzi. Tai ir vairākas versijas jeb noteikumu varianti. Spēle tiek spēlēta ar 5 klasiskajiem metamajiem kauliņiem. Spēles mērķis ir savākt 15 kauliņu kombinācijas. Katrā gājienā spēlētājam ir piešķirti 3 metieni, lai uzmestu nepieciešamo kombināciju. Savāktās kombinācijas un punkti tiek pierakstīti īpašā protokola lapā. Piemēram, viena no kombinācijām ir lielā iela jeb visi pieci skaitļi pēc kārtas 1-2-3-4

5. Yatzi ir patiesi aizraujoša spēle, ko var spēlēt neierobežots spēlētāju skaits. Visiem spēlētājiem ir līdzīgas izredzes, jo spēle pilnībā atkarīga no veiksmes.

Fantāziju lomu spēlē Dungeons and Dragons tiek izmantoti dažādi metamie kauliņi – 4, 6, 8, 10, 12 un 20 skaldņu. Visa spēles būtība ir atkarīga no metamajiem kauliņiem, tie nosaka jebkuru spēles notikumu, sākot ar varoņu arhetipu izveidi un beidzot cīņām ar briesmoņiem. Bērnības klasika Cirks un Riču Raču nav spēlējams bez metamajiem kauliņiem. Šajās spēlēs tiek izmantots viens vai divi klasiskie kuba formas metamie kauliņu. No uzmestā skaitļa vai skaitļu summas ir atkarīgs veicamo gājienu skaits. Arī šo spēļu iznākumu nosaka nejaušības princips jeb veiksme.

Metamie kauliņi un laimesti

Jau iepriekš minējām, ka metamie kauliņi izmantoti dažādās dzīves jomās, arī spēļu nozarē. Viena no populārākajām un atpazīstamākajām kauliņu spēlēm ir Craps. Kā jau daudzu spēļu vēsture, tā arī spēles Craps pirmsākumi nav konkrēti pierādāmi. Pastāv vairākas izcelšanās versijas, viena no tām apgalvo, ka senie romieši spēlējuši līdzīgi metamo kauliņu spēli, tāpat tiek saskatītas vairākas līdzības ar senu arābu spēli Azzahr. Tomēr vairāki pētnieki ir vienisprātis, ka spēle Craps ir metamo kauliņu spēles Hazard pēctecis. Tiek lēsts, ka spēle izgudrota 14. gadsimta Anglijā, bet patiesu popularitātes vilni tā sasniedza 17. un 18. gadsimtā, kad metamo kauliņu spēle Hazard tika spēlēta uz naudu. Precīzi spēles noteikumi nav saglabājušies, bet ir zināms, ka spēle spēlēta ar diviem kauliņiem un veiktas likmes, paredzot uzmesto kauliņu skaitļus. Tālāk jau spēle nonāca Amerikā, kur tā tika uzlabota un pielāgota. Jau 19. gadsimtā tā ieguva nosaukumu Craps un noteikumus, kādus spēlētāji pazīst šodien.

Spēles būtība ir gaužām vienkārša – spēlētājiem pēc iespējas precīzāk ir jāparedz divu metamo kauliņu kombinācija. Pateicoties spēles vienkāršībai, tā ātri vien kļuva par spēļu zāļu hītu. Klātienes spēļu galdi parasti veidoti tā, lai vienlaikus varētu spēlēt 16 spēlētāji. Mūsdienās spēles internetā ir tik populāras, ka ļoti daudzas tiešsaistes platformas piedāvā spēlēt dinamisko Craps arī live versijā, piemēram, Olybet.lv kazino.

Metamais kauliņš kā būtisks spēles elements

Metamo kauliņu spēks un maģiskums ir piesaistījis cilvēkus visos laikos. Jau sākot ar pašiem vienkāršākajiem kauliņiem, kas bija divpusēji un gatavoti no dabīgiem materiāliem, cilvēki tajos redzēja potenciālu un izmantoja neskaitāmās dzīves jomās. Laika gaitā metamais kauliņš ieguva savu klasisko formu – sešskaldņu kubs ar 1 līdz 6 iedobītēm jeb punktiņiem. Lai arī pastāv klasiskais kauliņa dizains, daudzās galda spēlēs tiek izmantoti netradicionālas formas kauliņi. Metamie kauliņi joprojām ir klātesoši un plaši izmantoti – daudzas galda spēles nav spēlējamas bez metamajiem kauliņiem, aizraujošā likmju spēle Craps joprojām izklaidē izklaides cienītājus gan klātienes, gan tiešsaistes spēles.

Mediju materiāls