Eksperts: Krīze Ēģiptē daļēji ir pārtikas cenu kāpuma sekas

Viens no Ziemeļāfrikas nemieru iemesliem ir pārtikas izejvielu – rīsu un kviešu – cenu pieaugums, tā biznesa portālam “Nozare.lv” norādījis ieguldījumu pārvaldes sabiedrības “SEB Wealth Management” Pārvaldīšanas nodaļas vadītājs Jānis Rozenfelds.

Viņaprāt, krīze Ēģiptē vismaz daļēji ir sekas pārtikas cenu kāpumam, lai arī patlaban situācija, piemēram, pasaules akciju tirgos, ir stabilizējusies. “Šķiet, ka ārpus Ēģiptes un Tunisijas investori jau mēģina palielināt akciju ieguldījumu apjomu pēc pagājušās nedēļas cenu samazinājuma,” teica Rozenfelds.

Viņš norādīja, ka naftas tirgū pēdējā laikā ir parādījušās būtiskas atšķirības starp Eiropas un ASV jēlnaftas cenām. ASV naftas krājumi esot pieauguši, neļaujot tās cenai palielināties, kamēr Eiropā “Brent” markas naftas cena ir strauji reaģējusi uz situācijas saasināšanos Tuvajos Austrumos, raksta Ir.lv

“Ja Ēģiptes nemieri nebūs ilgstoši, tad to iespaidam uz pasaules finanšu tirgiem vajadzētu būt īslaicīgam un pārejošam. Arī naftas cenām abpus Atlantijas okeānam šādos apstākļos vajadzētu atkal tuvināties, iespējams, starp 90 un 100 dolāriem par barelu,” pieļāva Rozenfelds.

Ja naftas cenas tomēr turpinās pieaugt Ēģiptes nemieru vai arī vienkārši globālās ekonomikas atkopšanās un pieprasījuma pieauguma dēļ, tad OPEC kartelis noteikti mēģināšot palielināt naftas ieguves apjomus.

“Latvijas iedzīvotāju maciņus iepriekšminētie notikumi varētu ietekmēt caur pārtikas un degvielas cenu pieaugumu, tomēr domāju, ka rīsu cenas kāpuma iespaids uz Latvijas patērētāju pirktspēju būs daudz mazāks nekā Tuvajos Austrumos,” teica eksperts.

Jau vēstīts, ka naftas cenas pasaules tirgū otrdien, 1.februārī, nedaudz samazinājās, taču joprojām turējās virs 100 dolāru par barelu atzīmes, kas skaidrojams ar bažām par Ēģiptes nemieru negatīvo ietekmi uz naftas plūsmu cauri Suecas kanālam. Ēģipte nav nozīmīga naftas ražotājvalsts, taču tajā atrodas svarīgais Suecas kanāls, pa kuru tiek transportēti aptuveni 2,4 miljoni barelu naftas dienā. Investori bažījas, ka līdzīgas demonstrācijas tām, kas skārušas Tunisiju, Jemenu un Jordānu, varētu izvērsties arī citās ar naftu bagātajās Tuvo Austrumu valstīs.

Autors: IR.lv