Avīze: neatrast cīsiņus ar 70% gaļas

Avīze: neatrast cīsiņus ar 70% gaļas

Cīsiņus un sardeles skolēnu ēdienkartē varēs iekļaut ne biežāk kā reizi divās nedēļās un tikai tos, kuri satur vismaz 70% gaļas, paredz Veselības ministrijas izstrādātie noteikumi. Taču atrast tādus cīsiņus un sardeles veikalu plauktos nemaz nav vienkārši, pirmdien raksta «Diena».

Laikraksts norāda: ne vienmēr uz produkta iepakojuma izlasāms detalizēts tā sastāvs.

Sākotnēji ministrija plānoja vispār aizliegt cīsiņu un sardeļu iekļaušanu skolēnu ēdienkartē, turklāt jau tagad paredzēts, ka 1.klašu skolēnu, kuru ēdināšanu finansē valsts, ēdienkartē netiek ietvertas desas un cīsiņi. Attiecībā uz skolēniem, sākot no 2.klases, ministrija nolēmusi piedāvāt kompromisu, raksta Apollo.lv.

Jautāts, vai, piemēram, «Rīgas miesnieka» produktu klāstā ir gaļas produkti, kas atbilst piedāvātajiem noteikumiem, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Juhans Mats atbild izvairīgi. «Definējot to, kādam gaļas daudzumam jābūt cīsiņā, jādefinē, kas tad īsti ir gaļa un kas ir kvalitatīva gaļa. Vai iniciatīvas autori arī mehāniski atdalītu gaļu vai, piemēram, ādas emulsiju ietver šajos 70%, kam jābūt cīsiņu sastāvā? Es kā patērētājs labāk izvēlētos cīsiņu ar 50% kvalitatīvas gaļas, nevis cīsiņu ar 70% nekvalitatīvas gaļas.»

Mats arī netieši norāda, ka augstāka kvalitāte nozīmē augstāku cenu. Tomēr viņš stāsta, ka «Rīgas miesnieka» tehnologi tieši tagad strādā pie visaugstākās kvalitātes cīsiņu receptūras un drīzumā paredzēts šos produktus piedāvāt skolām.